Librărescu.ro

Navighează printre pagini, descoperă comori

Crima perfectă - Holly Jackson

Little Killtown – Crima perfectă de Holly Jackson

Este în sfârșit timpul sa vorbim despre senzația YACrima perfectă(A good Girl’s Guide to Murder) de Holly Jackson. Cu lansarea adaptării TV într-o lună, am știut că trebuie să o recitesc când am văzut-o în bibliotecă. Am avut mereu o părere bună despre această serie, dar acum, cu memoria reîmprospătată, nu pot decât să declar că sunt unele dintre cele mai bune cărți Young Adult despre crimă pe care le-am citit până acum!

 

Povestea începe simplu: Toată lumea din Little Kilton știe ce s-a întâmplat. Acum cinci ani, Sal Singh și-a omorât iubita, Andie Bell, și apoi s-a sinucis. Este un fapt care bântuie întreg orășelul. Dar Pip nu este atât de sigură. Deoarece corpul lui Andie nu a fost găsit niciodată. Așa că, sub pretextul unui proiect școlar, începe să investigheze. Însă când adolescenta se apropie prea tare de adevăr, cineva începe să-i trimită avertizări. Iar Pip realizează că există nenumărate secrete ascunse legate de moartea lui Andie și multe persoane care ar face orice să le țină ascunse …

Pe măsură ce se dezvoltă povestea, Pip, împreună cu Ravi Singh, fratele lui Sal, este nevoită să dezgroape trecutul, avântându-se prea aproape de subiecte sensibile și de oameni periculoși. Toate acestea pregătesc terenul pentru cel mai neașteptat, dar totuși nu atât de improbabil final.

Unul dintre lucrurile care face „Crima perfectă” atât de captivantă este construcția personajelor, în special cea a lui Pip. Am apreciat că nu este genul de personaj doar cu câteva calități care o definesc, ci unul cu o gamă largă de emoții pe care le simte pe parcursul cărții. În plus, fragmentele din viața ei care nu țin de investigație o fac să pară o persoană reală, nu doar roadele imaginatiei unui autor.

Un alt lucru ce trebuie menționat este faptul că fiecare capitol conține câteva pagini din proiectul lui Pip, prin intermediul cărora chiar poți să-ți imaginezi cum gândește. (vorbind despre conectarea cu personajele)

Dar în această carte nu este vorba despre sentimente și prietenii, ci despre mister și crimă. Este vorba despre secrete care riscă să fie aflate, o întreagă familie tratată ca niște monștrii din cauza unui caz închis acum cinci ani și simple proiecte care ajung să fie riscuri pe care Pip nu e sigură dacă și le poate asuma.

Trailerul ecranizării „Crima perfectă” (A good Girl’s Guide to Murder)

 

„Crima perfectă”este o carte fascinantă și vă pot garanta că până la final veți avea la fel de multe teorii ca Pip, poate chiar mai multe. În plus, dacă veți citi următoarele cărți din serie, vă veți simți ca adevărați detectivi și vă veți trezi că spuneți “Asta are cu siguranță legătură cu cazul!” sau “El ar trebui să fie în capul listei de suspecți!” (vorbesc din experiență; chiar în momentul în care scriu asta ascult audiobook-ul pentru a doua carte și deja am o mulțime de teorii!)

Dar până la continuarea poveștii,  încă există primul mister ce trebuie rezolvat. Pentru că de la început până la sfârșit se vor juca același întrebări în capul vostru: Este Sal adevăratul ucigaș al lui Andie? Care este motivul pentru care a omorât-o? Sau oare a fost vreodată omorâtă? Dacă da, atunci unde îi este corpul?

 

Despre autoarea seriei „Crima perfectă” (A good Girl’s Guide to Murder)

Holly Jackson - autoarea seriei "Crima perfectă" (A good Girl's Guide to Murder)Holly Jackson, născută pe 19 decembrie 1992, este o scriitoare britanică celebră pentru seria „A Good Girl’s Guide to Murder”. A studiat literatura engleză la Universitatea din Nottingham și a continuat cu un masterat în scenaristică. Primul ei roman, Crima perfectă (“A good Girl’s Guide to Murder”) lansat în 2019, s-a vândut în milioane de exemplare și a devenit rapid un bestseller internațional adăugat inclusiv pe lista NY Times ([Penguin Random House])

Seria include și volumele „Good Girl, Bad Blood” (2020) și „As Good As Dead” (2021), toate fiind apreciate pentru suspansul și complexitatea lor. Holly Jackson își extrage inspirația din pasiunea pentru filmele și serialele din categoria thriller, continuând să captiveze cititorii cu poveștile sale.

Autoarea și-a început cariera de detectiv încă din copilărie, rezolvând mistere precum „cine a furat biscuiții vecinei?”. La liceu, era Sherlock Holmes al bufetului școlar, descoperind cine a mâncat ultima brioșă.

Inspirată de pasiunea pentru mistere și talentul său literar, Holly a creat personajul Pip, o tânără detectivă modernă, care a devenit un fenomen internațional. În viața de zi cu zi, când nu scrie, ea rezolvă dileme mărunte ale prietenilor, menținându-și faima de enciclopedie ambulantă cu trucuri de detectiv.

 

Lucruri amuzante și curiozități despre autoare, cărți și viitoarea ecranizare:

 • Personajele din carțile lui Holly sunt inspirate de oameni reali pe care i-a cunoscut, dar cu trăsături exagerate și adăugiri fictive. Acest lucru a făcut ca prietenii să se întrebe dacă nu cumva ei au fost sursa de inspirație.
 • Numele protagonistei, „Pippa Fitz-Amobi„, este un joc de cuvinte. . Într-un interviu, Holly Jackson a explicat că numele Pippa Fitz-Amobi este o anagramă pentru „I am a big soft Pippi.” Aceasta este o referință la Pippi Șosețica (Pippi Longstocking), un personaj literar cunoscut pentru spiritul său independent și aventuros.
 • Holly Jackson este implicată în procesul de adaptare a cărților pentru ecran, asigurându-se că esența poveștii și a personajelor rămâne fidelă materialului original.
 • Holly Jackson a început să scrie prima sa carte la vârsta de 15 ani, deși acea carte nu a fost publicată. Aceasta a fost o experiență care i-a cultivat pasiunea pentru scris și a determinat-o să continue să creeze povești.
 • Seria este lăudată pentru reprezentarea diversității culturale și pentru abordarea unor teme sociale importante, inclusiv prejudecățile rasiale și etnice.
 • Holly Jackson a câștigat mai multe premii importante pentru seria sa de cărți „A Good Girl’s Guide to Murder” și pentru alte lucrări. Iată câteva dintre cele mai notabile premii:
  1. British Book Awards – Children’s Fiction Book of the Year (2020): Aceasta a fost una dintre cele mai prestigioase recunoașteri primite de Holly Jackson pentru „A Good Girl’s Guide to Murder”​ (Wikipedia)​​ (RCW Literary Agency)​.
  2. Barnes and Noble Best Books of the Year (2020): Cartea a fost, de asemenea, recunoscută printre cele mai bune cărți ale anului de către Barnes and Noble​ (Wikipedia)​.
  3. CrimeFest Awards (2023): Holly Jackson a câștigat premiul pentru cel mai bun roman de crimă pentru tineri adulți cu cartea „Five Survive”​ (The Bookseller)​.
  4. Amazing Audiobooks for Young Adults (2021): Lista realizată de American Library Association a inclus „A Good Girl’s Guide to Murder” în categoria celor mai bune audiobooks pentru tineri​ (Wikipedia)​.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Favorite
Cele mai populare