Librărescu.ro

Navighează printre pagini, descoperă comori

De unde v-a venit ideea

De unde v-a venit ideea?

Ideea e foarte veche; acum vreo 15 ani am mai avut o tentativă asemănătoare doar că era legată de animale de companie. Voiam musai să am o anumită specie de pești în acvariu și mă plictisisem să caut în fiecare zi pe site-urile de specialitate. Fiind o marfă foarte perisabilă, se aduceau puțini și se vindeau repede. Așa că am automatizat. Primeam zilnic un email în care eram anunțat dacă acei pești sunt în stoc.

Pseudotropheus Demasoni

Mercurial

Era vremea forumurilor și după ce am povestit despre asta, mulți alți acvariști m-au rugat să-i ajut și pe ei. Așa că după o vreme, acel email mergea la mai multă lumea și conținea informații despre toate speciile disponibile, nu doar acea specie pe care mi-o doream eu. Proiectul ăsta s-a numit Mercurial (da, știu nu e foarte „catchy”).

Veverițe Degu

PetBazar

După ce s-au născut fetele, am renunțat la acvariu, e un hobby pe care dacă vrei să-l practici corect, necesită foarte mult timp și foarte mulți bani.

De fapt, am renunțat doar la pești (și la apă) pentru că acvariul l-am mai păstrat o perioadă. Doar că au locuit în el 2 veverițe degu (Marian și Anastasia). Odată cu schimbarea asta, s-au schimbat și nevoile mele, nu mă mai interesa ce specii de pești se găsesc, ci unde găsesc mâncare, vitamine, fân și alte asemenea pentru ele. Așa că ideea s-a extins de la specii de pești la orice ține de animale de companie. I-am dat și o față și așa s-a născut PetBazar.

Din păcate proiectul ăsta a rămas încremenit în timp. Lipsa timpul disponibil, a unei surse de finanțare și limitările tehnologice de atunci m-au făcut să nu mai investesc în el. Și acum dacă intri pe site, vei vedea că ultima actualizare a ofertelor este de acum vreo 5 ani.

Librarescu.ro

AI (Artificial Inteligence)

Apropiindu-ne de zilele noastre, acum vreo doi ani, am început să aud tot mai multă lume vorbind despre AI (Artificial Intelligence) așa că am început să studiez. Într-adevăr, potențialul mi s-a părut imens și îmi doream să găsesc o modalitate de a pune în practică, voiam să testez dar nu mi-a venit nicio idee.

Librarescu

Înainte de a continua, ar trebui să menționez că soția mea, Alina și fiica mea cea mare, Ana (14 ani), sunt foarte pasionate de citit.
Citesc foarte mult și când găsesc o carte pe sufletul lor, nu o lasă din mână până când nu e gata și apoi caută toată seria (dacă e cazul), toate titlurile acelui autor și tot așa. Cea mică, Ioana (11 ani) citește și ea foarte mult dar tinde să se limiteze la lectura obligatorie de la școală. Oricum, toate aceste titluri, autori, recomandări trebuie căutate. Iar căutatul ăsta nu este tot timpul ușor.
Și așa s-a născut, acum vreun an jumătate ideea de Librărescu. Am început să testăm, să vedem cât de mult ne poate ajută un algoritm de AI în toată această căutare. Am încercat să vedem cum am putea prezenta rezultatele, să îi dăm o față și o voce și lucrurile au început să prindă formă.

Vaia - Artificial Intelligence

Vaia

Pasul următor a fost să vedem cum putem transforma asta într-o afacere, să încercăm să vedem cât este de scalabilă, cât de mult ne poate ajuta tehnologia, ce buget avem neoie și multe altele. A fost un an destul de greu și de ocupat, dar am ajuns la o concluzie simplă: cu ajutorul celui de-al cincilea membru al familiei noastre, Vaia (așa a fost botezat algoritmul de AI pe care l-am antrenat), mergem înainte.

Idei mai avem iar Vaia ajută foarte mult. Se ocupă de PR, de content writing, de social media și are timp și să își facă temele să studiaze cărți, review-uri, informații despre autori pentru a lansa următoarele funcționalități pe site.

Am făcut site-ul public la începutul anului și l-am prezentat printre apropiați. Avem înțelegeri semnate cu 28 de librării, dintre care am reușit să integrăm primele 12, restul urmează în următoarele săptămâni.

Va urma

Am primit feedback foarte bun, am validat soluția tehnică. Urmează să validăm și ideea de afacere și să stabilim următorii pași: extindem ideea în afară țării, reînviem PetBazar.ro sau poate mergem în ambele direcții, vom vedea.

Favorite
Cele mai populare